Een team van tien á vijftien vrijwilligers vormt de drijvende kracht achter het Huis van Morgen in Panningen. Zij verzorgen onder meer rondleidingen, om geïnteresseerden te informeren over praktische en slimme zorgoplossingen om mensen langer zelfstandig te laten wonen. Barbara Horsch-Simon is één van de vrijwilligers van het eerste uur. “Kleine aanpassingen kunnen voor mensen echt een groot verschil maken.”

 Barbara Horsch-Simon uit Panningen is ondanks haar 77 jaar een bezige bij. Stilzitten past niet bij haar. “Mijn agenda is tot de nok toe gevuld”, lacht ze. “Ik zeg altijd: ze komen het je niet brengen, je moet zelf iets van het leven maken. Daarom ga ik er veelvuldig op uit en doe ik veel vrijwilligerswerk.”

Barbara hoorde zeven jaar geleden, via een contactpersoon bij Vorkmeer, over de mogelijkheid om vrijwilliger te worden bij het Huis van Morgen. “De doelstelling van het huis sprak me meteen aan; iedereen wil toch zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen? Hoe mooi is het dat daar dan speciale hulpmiddelen en oplossingen voor zijn. Na een bezoek aan het Huis van Morgen ging ik definitief overstag. Sindsdien verzorg ik rondleidingen door het huis, gemiddeld één tot twee keer per maand. Alleen in de coronaperiode lag het even helemaal stil. Ik ben heel blij dat we nu weer ‘mogen’.”

Mooi en dankbaar

Barbara geniet van iedere rondleiding die ze geeft. “Het is ontzettend mooi en dankbaar om mensen te kunnen informeren over de zorgtechnieken en -oplossingen die er zijn. We ontvangen zowel ouderen, die hun huis daadwerkelijk willen gaan aanpassen, als jongeren. Die komen meestal kijken met of voor hun ouders. De meeste bezoekers staan echt versteld, hebben geen idee wat er allemaal mogelijk is.”

Vooral de meer ‘eenvoudige’ hulpmiddelen spreken volgens Barbara aan. “Denk bijvoorbeeld aan aangepast bestek voor mensen met reuma, een deurbel met camera of aan de druppelbril. Met deze bril kunnen mensen zelfstandig hun ogen druppelen, bijvoorbeeld na een staaroperatie. Zelf vind ik ook de Femly-app een prachtig hulpmiddel. Daarmee kunnen mensen – via hun eigen televisie – beeldbellen en foto’s en berichten delen met familieleden. Geweldig dat zoiets kan; de techniek staat voor niets.”

Op een presenteerblaadje

Bezoekers vinden het volgens Barbara ook prettig dat ze alle informatie over hulpmiddelen en zorgoplossingen op één plek kunnen vergaren. “Ze krijgen de informatie letterlijk op een presenteerblaadje aangereikt, hoeven niet zelf het wiel uit te vinden. Dat is veel waard. En als vrijwilliger kun je mensen op deze manier écht verder helpen. Dat is waar ik het voor doe.”

Daarnaast voelt Barbara zich op haar plek in het team van vrijwilligers van het Huis van Morgen. “Het is echt een fijne club mensen, waar je op kunt rekenen. Sommigen zijn zelfs vrienden geworden. Ik voel me helemaal thuis in het Huis van Morgen.”

Rondleiding boeken of vrijwilliger worden?

Meer inzicht krijgen in de diverse slimme zorgoplossingen? Boek een rondleiding door het Huis van Morgen! Dit kan door een e-mail te sturen naar info@huisvanmorgen.nu

Ook is er iedere donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur open inloop.

Daarnaast is het Huis van Morgen altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Meer weten hierover? Stuur een bericht naar secretariaat@huisvanmorgen.nu.